Arrestatie butler lost lek Vaticaan niet op

En Milaan werd inderdaad een warm bad. Honderdduizenden gelovigen kwamen de paus een hart onder de riem steken. Benedictus maakte een ontspannen indruk. Op zaterdagavond beantwoordde hij op zijn bekende, charmante wijze vragen van families die naar Milaan waren gekomen voor de Wereldontmoetingsdag voor Gezinnen. ‘ Wanneer ik mij probeer voor te stellen hoe de hemel eruit ziet, denk ik altijd terug aan mijn jeugd. Wij waren gelukkig, omringd als we waren door vertrouwen, vreugde en liefde en ik denk dat de hemel nog het meest lijkt op mijn jeugd.’

Eenmaal terug in Rome begon de ellende weer en was de hemel ver weg. Vatileaks ging gewoon door waar het gebleven was toen de paus naar Milaan vertrok. La Repubblica publiceerde drie nieuwe uitgelekte brieven.  Het gaat om een vertrouwelijke brief van de Amerikaanse curiekardinaal Burke die zijn zorgen uit over de Neocathechumenen (ook in Nederland actief) en twee documenten afkomstig van Georg Gänswein, de privésecretaris van de paus. Wat er in die laatste brieven staat wordt niet vermeld, maar zegt de bron van La Repubblica: ‘als de waarheid wordt verdonkermaand, breng ik ook de inhoud van deze brieven naar buiten'. 

 ‘Il corvo’ (de raaf), zoals de bron in het verhaal wordt genoemd wordt, zegt nog honderden van dit soort documenten in zijn bezit te hebben. Klaar om op straat te gooien.

Woordvoerder Federico Lombardi zei in een reactie er rekening mee te houden dat er nog veel meer naar buiten komt. Daarmee impliciet toegevend dat met de arrestatie van de butler de stroom niet tot stand is gebracht en dat Paolo Gabriele niet alleen heeft geopereerd. 

 

 

Geschreven op: 05-06-2012

Lees volledig bericht.
 

Paus wacht warm bad in Milaan

Vandaag vertrekt de paus naar Milaan om aanwezig te zijn bij het slot van de Wereld Ontmoetingsdagen voor Gezinnen, een driejaarlijks evenementen.  De paus blijft maar liefst drie dagen weg, dat gebeurt niet vaak bij een binnenlandse reis. Hij laat de Romeinse curie achter in verwarring, terwijl zijn butler in een Vaticaanse cel afwacht wat er gebeuren gaat.  

Milaan 2

Misschien denkt hij nog eens terug aan dat moment dat hij vier verhuisdozen uit de het pauselijke rommelhok pakte en op strooptocht ging. Waarschijnlijk wordt hij volgende week verder verhoord. Paolo Gabriele wordt in Milaan vervangen door Sandro Mariotti, in het pauselijke appartement  beter bekend als ‘Sandrone’ en al een paar jaar de tweede butler. In Milaan wacht Benedictus een warm  bad, na een week vol koude douches. (Mijn excuses voor deze beeldspraak, maar ik  schrijf ‘m toch maar even op) .

Die wereldontmoeting is de aanleiding voor de reis van de paus, maar het  is ook een bezoek aan het aartsbisdom Milaan. Vanmiddag, meteen na aankomst,  ontmoet hij de inwoners van de stad op het plein voor de Dom. Zondagochtend is er dan een massale eucharistieviering met al die gezinnen die met groepskorting naar de hoofdstad van Lombardije zijn gekomen.  Ook zal de paus een ontmoeting hebben met zijn leeftijdgenoot Carlo Maria Martini, oud-aartsbisschop van de stad, die lijdt aan de ziekte van Parkinson en in een rolstoel zit.  Misschien heeft deze formidabele kardinaal nog een wijs advies voor Benedictus.

Geschreven op: 01-06-2012

Lees volledig bericht.
 

Paus: ‘ Hernieuwd vertrouwen in mijn medewerkers’

Voor het eerst heeft paus Benedictus XVI in het openbaar gereageerd op het schandaal rond zijn butler dat het Vaticaan nu al een paar dagen in zijn greep houdt. Vanochtend aan het eind van de algemene audiëntie op het Sint Pietersplein , zei de paus dat hij nog altijd veel vertrouwen heeft in zijn naaste medewerkers en gaf hij de media een veeg uit de pan.

 ‘Sommige media zijn zich te buiten gegaan aan opgeblazen vermoedens die ongegrond zijn en niets met de feiten te maken hebben. Ze geven een beeld van de Heilige Stoel dat niet overeenkomt met de werkelijkheid.”

Benedictus XVI nam het op voor de mensen met wie hij dagelijks samenwerkt. : ‘ Ik wil hier graag aan mijn naaste medewerkers en aan allen die loyaal, met opofferingsgezindheid en onopvallend mij helpen bij het uitoefenen van mijn ambt, nogmaals mijn vertrouwen en steun uitspreken.”

De gebeurtenissen van de afgelopen dagen hebben hem veel verdriet gedaan , zei de paus. Maar , voegde hij eraan toe: ‘De Kerk wordt geleid door de Heilige Geest en de  Heer zal de Kerk altijd onverminderd blijven steunen op haar weg.’

 

Geschreven op: 30-05-2012

Lees volledig bericht.
 
 

Meer blogs: 1 ... - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - ... 71

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube