Wie ontbreekt er hier?

 

Het is vakantietijd, dus wat is er tegen om ons over te geven aan het oeroude gezelschapsspel ‘Wie ontbreekt er op deze foto?’ Met name in de voormalige Sovjet Unie was dit spel  een populair tijdverdrijf. Elke dag publiceerde de Pravda wel een foto waarop flink ingezet kon worden. De eerste inzending van onze wedstrijd  komt van mijn gewaardeerde college Sandro Magister van het Italiaanse weekblad l’Espresso.

summit

Het decor is  het buitenverblijf van de paus in Castelgandolfo. Dat prachtige kasteel dat uitkijkt op het meer van Albano. Het is de ochtend van donderdag 26 juli jongstleden. In het midden zien we, in het wit,  paus Benedictus. XVI.  Hij ontvangt de onderzoekscommissie van kardinalen die  voor hem het Vatileaks schandaal heeft onderzocht.  Volgens het bulletin van de Vaticaanse persdienst dat deze foto vergezelde ‘werd de Heilige Vader ingelicht over de conclusies van de onderzoekscommissie en over de voortgang van het strafrechtelijk onderzoek.’

 

 

Wie zien we naast de paus verder op de foto? In het spoor van Magister, met de klok mee, beginnend bij de paus.

-       kardinaal Joseph Tomko, lid van de onderzoekscommisie

-       kardinaal Salvatore di Giorgi, lid van diezelfde commissie en eerder in het nieuws vanwege een vermeend       moordcomplot op de paus.

-       Greg Burke, communicatieadviseur van het Staatsecretariaat, ook wel de Jack de Vries van het Vaticaan genoemd.

-       Georg Gänswein, privésecretaris van de paus. Bijnaam: Bello Giorgio.

-       Domenico Giani, commandant van de Vaticaanse politie.

-       Nicola Picardi, openbaar aanklager.

-       Piero Antonio Bonnet, onderzoeksrechter.

-       Luigi Martignani OFM Cap, secretaris van de onderzoekscommissie.

-       Aartsbisschop Angelo Becciu, sostituto, zeg maar tweede man van het Staatsecretariaat.

-       En tenslotte kardinaal Julián Herranz, voorzitter van de onderzoekscommissie.

 

Geschreven op: 03-08-2012

Lees volledig bericht.
 

Duitse vriend paus prefect Geloofsleer

En weer maakt een Beierse bisschop carrière in Rome en opnieuw is het een goede vriend van de paus. Gisteren benoemde de paus Gerhard Müller , bisschop van Regensburg  , tot prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, de op twee na hoogste baan in het Vaticaan. Müller vervangt de Amerikaanse kardinaal William Levada die met pensioen gaat. Hij volgde op zijn beurt weer Joseph Ratzinger op, toen deze  in 2005 tot paus gekozen werd. Met de benoeming van gisteren bestaat de top van het vroegere Heilig Officie uit een Duitser, een Italiaan en een Spanjaard. Nu nog een Portugees erbij en we hebben de laatste vier van het EK.Müller

Naast prefect van machtigste Romeinse congregatie wordt Müller voorzitter van de Pauselijke Bijbelcommissie, de Internationale Theologencommissie en de Pauselijke Commissie Ecclesia Dei. Dit laatste orgaan behartigt de contacten van Rome met de Pius X broederschap. Een verzoening met de volgelingen van de schismatieke aartsbisschop Lefebvre leek een kwestie van tijd , maar de besprekingen schijnen nu te zijn vastgelopen. Müller is overigens geen fan van de Lefebvrianen. Een van de Lefebvre bisschoppen , Alfonso de Galarreta, zag afgelopen weekend de bui al hangen en noemde  Müller nog voordat hij officieel benoemd was al een ‘ketter’.  Dat worden gezellige dialooggesprekken daar in Rome.

Gerhard Müller is een conservatief theoloog. Zijn bekendste  boek ,Katholische Dogmatik. Für Studium und Praxis der Teologie ( ik had toch een geliktere titel  verzonnen), staat op ooghoogte  in de boekenkast van Benedictus XVI.  Toch heeft hij een aantal niet-orthodoxe trekjes, die nóg conservatievere krachten ertoe brachten een email campagne te beginnen om zijn benoeming tegen te houden.

 

 

Geschreven op: 03-07-2012

Lees volledig bericht.
 

Van jager tot prooi

Dat er het een en ander mis is met het communicatiebeleid van het Vaticaan, is geen geheim dat nog vanuit het kerkstaatje naar buiten gesmokkeld moet worden. Alle schandalen die het pontificaat van Benedictus tot nu toe hebben beheerst  (Regensburg, Williamson, Vatileaks  om er maar een paar te noemen) , werden op de een of andere manier mede veroorzaakt door een falend persbeleid.  Een collega van mij moet nu redding gaan brengen .

Greg Burke

Zaterdag lekte uit dat Greg Burke, sinds 2001 Romeins correspondent voor het Amerikaanse Fox News, door het Staatssecretariaat is ingehuurd als senior communicatieadviseur. Het bericht is inmiddels bevestigd door pater Federico Lombardi, de huidige  woordvoerder van het Vaticaan. Burke krijgt een eigen kamer op de burelen van het Staatssecretariaat en moet ervoor gaan zorgen dat het communicatiebeleid van het Vaticaan beter wordt gestroomlijnd en het raffinement terugkrijgt dat het sinds het vertrek van Joaquín Navarro-Valls mist. 

Navarro-Valls en Burke hebben in ieder geval drie  dingen gemeen: een gezonde dosis flair, ze hebben zelf als journalist gewerkt en ze zijn allebei numerair lid zijn van het Opus Dei. Numeraire leden van deze personele prelatuur leven celibatair en wonen doorgaans in huizen van het Opus Dei. Er zitten zowel leken als priesters tussen. 

 

Geschreven op: 25-06-2012

Lees volledig bericht.
 
 

Meer blogs: 1 ... - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - ... 72

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube