Blijft een!

Rome

Terwijl Nederland en Duitsland zich opmaakten voor de moeder aller voetbalwedstrijden, ging  de paus vanochtend tijdens de algemene audiëntie op het Sint Pietersplein verder met zijn serie catecheses over de rol van het gebed in de geschriften van de apostel Paulus. ‘ Hij leert ons dat het contemplatief gebed ons zowel in vervoering kan brengen als een kwelling voor ons kan zijn. We beleven zowel de schoonheid van God als de zwakte van ons zelf.’

Het zijn nog steeds pittige tijden voor Benedictus XVI. Zijn butler Paolo zit nog altijd in zijn Vaticaanse cel en wordt elke dag verhoord. En met het ontslag van zijn bank directeur in ruste, Ettore Gotti Tedeschi, is de Italiaanse pers ook  nog niet klaar.

Vorige week doorzocht de Italiaanse politie zijn huis in Milaan in het kader van een onderzoek van justitie naar het staatsbedrijf Finmeccanica, een bedrijf dat zich bezighoudt met defensie- en luchtvaarttechnologie. Daarbij vond de politie, volgens de Romeinse krant Il Messagero een memorandum van Gotti Tedeschi bestemd voor Georg Gänswein, de privésecretaris van de paus. Hierin verdedigt de bankier zich tegen alle beschuldigingen die tot zijn ontslag hebben geleid en spreekt hij de angst uit te zullen worden vermoord.

Zaterdag lekte via een andere  Italiaanse krant Il Fatto Quatidiano een ander vertrouwelijk document uit waarin een zekere Pietro Lasalvia, een psycholoog gespecialiseerd in stress op de werkplek, zijn twijfels uit over de geestelijke gesteldheid van de bankdirecteur. Hij observeerde tijdens de kerstborrel van de Vaticaanse bank toen Gotti tedeschi nog in functie was. Blijkbaar vinden zijn tegenstanders  dat hij nog niet genoeg is beschadigd en moest ook deze gevoelige informatie in de krant.  

Geschreven op: 13-06-2012

Lees volledig bericht.
 

Arrestatie butler lost lek Vaticaan niet op

En Milaan werd inderdaad een warm bad. Honderdduizenden gelovigen kwamen de paus een hart onder de riem steken. Benedictus maakte een ontspannen indruk. Op zaterdagavond beantwoordde hij op zijn bekende, charmante wijze vragen van families die naar Milaan waren gekomen voor de Wereldontmoetingsdag voor Gezinnen. ‘ Wanneer ik mij probeer voor te stellen hoe de hemel eruit ziet, denk ik altijd terug aan mijn jeugd. Wij waren gelukkig, omringd als we waren door vertrouwen, vreugde en liefde en ik denk dat de hemel nog het meest lijkt op mijn jeugd.’

Eenmaal terug in Rome begon de ellende weer en was de hemel ver weg. Vatileaks ging gewoon door waar het gebleven was toen de paus naar Milaan vertrok. La Repubblica publiceerde drie nieuwe uitgelekte brieven.  Het gaat om een vertrouwelijke brief van de Amerikaanse curiekardinaal Burke die zijn zorgen uit over de Neocathechumenen (ook in Nederland actief) en twee documenten afkomstig van Georg Gänswein, de privésecretaris van de paus. Wat er in die laatste brieven staat wordt niet vermeld, maar zegt de bron van La Repubblica: ‘als de waarheid wordt verdonkermaand, breng ik ook de inhoud van deze brieven naar buiten'. 

 ‘Il corvo’ (de raaf), zoals de bron in het verhaal wordt genoemd wordt, zegt nog honderden van dit soort documenten in zijn bezit te hebben. Klaar om op straat te gooien.

Woordvoerder Federico Lombardi zei in een reactie er rekening mee te houden dat er nog veel meer naar buiten komt. Daarmee impliciet toegevend dat met de arrestatie van de butler de stroom niet tot stand is gebracht en dat Paolo Gabriele niet alleen heeft geopereerd. 

 

 

Geschreven op: 05-06-2012

Lees volledig bericht.
 

Paus wacht warm bad in Milaan

Vandaag vertrekt de paus naar Milaan om aanwezig te zijn bij het slot van de Wereld Ontmoetingsdagen voor Gezinnen, een driejaarlijks evenementen.  De paus blijft maar liefst drie dagen weg, dat gebeurt niet vaak bij een binnenlandse reis. Hij laat de Romeinse curie achter in verwarring, terwijl zijn butler in een Vaticaanse cel afwacht wat er gebeuren gaat.  

Milaan 2

Misschien denkt hij nog eens terug aan dat moment dat hij vier verhuisdozen uit de het pauselijke rommelhok pakte en op strooptocht ging. Waarschijnlijk wordt hij volgende week verder verhoord. Paolo Gabriele wordt in Milaan vervangen door Sandro Mariotti, in het pauselijke appartement  beter bekend als ‘Sandrone’ en al een paar jaar de tweede butler. In Milaan wacht Benedictus een warm  bad, na een week vol koude douches. (Mijn excuses voor deze beeldspraak, maar ik  schrijf ‘m toch maar even op) .

Die wereldontmoeting is de aanleiding voor de reis van de paus, maar het  is ook een bezoek aan het aartsbisdom Milaan. Vanmiddag, meteen na aankomst,  ontmoet hij de inwoners van de stad op het plein voor de Dom. Zondagochtend is er dan een massale eucharistieviering met al die gezinnen die met groepskorting naar de hoofdstad van Lombardije zijn gekomen.  Ook zal de paus een ontmoeting hebben met zijn leeftijdgenoot Carlo Maria Martini, oud-aartsbisschop van de stad, die lijdt aan de ziekte van Parkinson en in een rolstoel zit.  Misschien heeft deze formidabele kardinaal nog een wijs advies voor Benedictus.

Geschreven op: 01-06-2012

Lees volledig bericht.
 
 

Meer blogs: 1 ... - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - ... 72

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube