Van jager tot prooi

Dat er het een en ander mis is met het communicatiebeleid van het Vaticaan, is geen geheim dat nog vanuit het kerkstaatje naar buiten gesmokkeld moet worden. Alle schandalen die het pontificaat van Benedictus tot nu toe hebben beheerst  (Regensburg, Williamson, Vatileaks  om er maar een paar te noemen) , werden op de een of andere manier mede veroorzaakt door een falend persbeleid.  Een collega van mij moet nu redding gaan brengen .

Greg Burke

Zaterdag lekte uit dat Greg Burke, sinds 2001 Romeins correspondent voor het Amerikaanse Fox News, door het Staatssecretariaat is ingehuurd als senior communicatieadviseur. Het bericht is inmiddels bevestigd door pater Federico Lombardi, de huidige  woordvoerder van het Vaticaan. Burke krijgt een eigen kamer op de burelen van het Staatssecretariaat en moet ervoor gaan zorgen dat het communicatiebeleid van het Vaticaan beter wordt gestroomlijnd en het raffinement terugkrijgt dat het sinds het vertrek van Joaquín Navarro-Valls mist. 

Navarro-Valls en Burke hebben in ieder geval drie  dingen gemeen: een gezonde dosis flair, ze hebben zelf als journalist gewerkt en ze zijn allebei numerair lid zijn van het Opus Dei. Numeraire leden van deze personele prelatuur leven celibatair en wonen doorgaans in huizen van het Opus Dei. Er zitten zowel leken als priesters tussen. 

 

Geschreven op: 25-06-2012

Lees volledig bericht.
 

Blijft een!

Rome

Terwijl Nederland en Duitsland zich opmaakten voor de moeder aller voetbalwedstrijden, ging  de paus vanochtend tijdens de algemene audiëntie op het Sint Pietersplein verder met zijn serie catecheses over de rol van het gebed in de geschriften van de apostel Paulus. ‘ Hij leert ons dat het contemplatief gebed ons zowel in vervoering kan brengen als een kwelling voor ons kan zijn. We beleven zowel de schoonheid van God als de zwakte van ons zelf.’

Het zijn nog steeds pittige tijden voor Benedictus XVI. Zijn butler Paolo zit nog altijd in zijn Vaticaanse cel en wordt elke dag verhoord. En met het ontslag van zijn bank directeur in ruste, Ettore Gotti Tedeschi, is de Italiaanse pers ook  nog niet klaar.

Vorige week doorzocht de Italiaanse politie zijn huis in Milaan in het kader van een onderzoek van justitie naar het staatsbedrijf Finmeccanica, een bedrijf dat zich bezighoudt met defensie- en luchtvaarttechnologie. Daarbij vond de politie, volgens de Romeinse krant Il Messagero een memorandum van Gotti Tedeschi bestemd voor Georg Gänswein, de privésecretaris van de paus. Hierin verdedigt de bankier zich tegen alle beschuldigingen die tot zijn ontslag hebben geleid en spreekt hij de angst uit te zullen worden vermoord.

Zaterdag lekte via een andere  Italiaanse krant Il Fatto Quatidiano een ander vertrouwelijk document uit waarin een zekere Pietro Lasalvia, een psycholoog gespecialiseerd in stress op de werkplek, zijn twijfels uit over de geestelijke gesteldheid van de bankdirecteur. Hij observeerde tijdens de kerstborrel van de Vaticaanse bank toen Gotti tedeschi nog in functie was. Blijkbaar vinden zijn tegenstanders  dat hij nog niet genoeg is beschadigd en moest ook deze gevoelige informatie in de krant.  

Geschreven op: 13-06-2012

Lees volledig bericht.
 

Arrestatie butler lost lek Vaticaan niet op

En Milaan werd inderdaad een warm bad. Honderdduizenden gelovigen kwamen de paus een hart onder de riem steken. Benedictus maakte een ontspannen indruk. Op zaterdagavond beantwoordde hij op zijn bekende, charmante wijze vragen van families die naar Milaan waren gekomen voor de Wereldontmoetingsdag voor Gezinnen. ‘ Wanneer ik mij probeer voor te stellen hoe de hemel eruit ziet, denk ik altijd terug aan mijn jeugd. Wij waren gelukkig, omringd als we waren door vertrouwen, vreugde en liefde en ik denk dat de hemel nog het meest lijkt op mijn jeugd.’

Eenmaal terug in Rome begon de ellende weer en was de hemel ver weg. Vatileaks ging gewoon door waar het gebleven was toen de paus naar Milaan vertrok. La Repubblica publiceerde drie nieuwe uitgelekte brieven.  Het gaat om een vertrouwelijke brief van de Amerikaanse curiekardinaal Burke die zijn zorgen uit over de Neocathechumenen (ook in Nederland actief) en twee documenten afkomstig van Georg Gänswein, de privésecretaris van de paus. Wat er in die laatste brieven staat wordt niet vermeld, maar zegt de bron van La Repubblica: ‘als de waarheid wordt verdonkermaand, breng ik ook de inhoud van deze brieven naar buiten'. 

 ‘Il corvo’ (de raaf), zoals de bron in het verhaal wordt genoemd wordt, zegt nog honderden van dit soort documenten in zijn bezit te hebben. Klaar om op straat te gooien.

Woordvoerder Federico Lombardi zei in een reactie er rekening mee te houden dat er nog veel meer naar buiten komt. Daarmee impliciet toegevend dat met de arrestatie van de butler de stroom niet tot stand is gebracht en dat Paolo Gabriele niet alleen heeft geopereerd. 

 

 

Geschreven op: 05-06-2012

Lees volledig bericht.
 
 

Meer blogs: 1 ... - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - ... 72

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube