Paus: ‘ Hernieuwd vertrouwen in mijn medewerkers’

Voor het eerst heeft paus Benedictus XVI in het openbaar gereageerd op het schandaal rond zijn butler dat het Vaticaan nu al een paar dagen in zijn greep houdt. Vanochtend aan het eind van de algemene audiëntie op het Sint Pietersplein , zei de paus dat hij nog altijd veel vertrouwen heeft in zijn naaste medewerkers en gaf hij de media een veeg uit de pan.

 ‘Sommige media zijn zich te buiten gegaan aan opgeblazen vermoedens die ongegrond zijn en niets met de feiten te maken hebben. Ze geven een beeld van de Heilige Stoel dat niet overeenkomt met de werkelijkheid.”

Benedictus XVI nam het op voor de mensen met wie hij dagelijks samenwerkt. : ‘ Ik wil hier graag aan mijn naaste medewerkers en aan allen die loyaal, met opofferingsgezindheid en onopvallend mij helpen bij het uitoefenen van mijn ambt, nogmaals mijn vertrouwen en steun uitspreken.”

De gebeurtenissen van de afgelopen dagen hebben hem veel verdriet gedaan , zei de paus. Maar , voegde hij eraan toe: ‘De Kerk wordt geleid door de Heilige Geest en de  Heer zal de Kerk altijd onverminderd blijven steunen op haar weg.’

 

Geschreven op: 30-05-2012

Lees volledig bericht.
 

Het verdriet van het Vaticaan

 

Vandaag publiceert de l’Osservatore Romano op de voorpagina een interview van hoofdredacteur Gianmaria Vian met aartsbisschop Giovanni Becciu, na de paus en kardinaal Bertone de belangrijkste man in de Romeinse curie. 

Becciu

Volgens Becciu is de paus aangeslagen door alles wat er de afgelopen week is gebeurd. ‘De paus is diepbedroefd. Het lijkt erop dat iemand die dichtbij hem staat iets gedaan heeft dat niet te rechtvaardigen is. Hoe je er ook tegenaan kijkt. .Natuurlijk is de  paus vol mededogen met degene om wie het gaat. Maar het feit blijft dat hem iets schandaligs is overkomen.’

De Italiaanse aartsbisschop noemt de publicatie van vertrouwelijke documenten een ‘zeer ernstig  feit‘. Dat geldt volgens hem voor iederen dit meemaakt, niet alleen voor de paus van Rome. Maar, voegt hij toe: ‘ Als een katholiek praat met de paus , is hij verplicht zich zo op stellen alsof hij voor God staat, ook al omdat hij zich beschermd voelt door meest strikte vertrouwelijkheid.’

Geschreven op: 30-05-2012

Lees volledig bericht.
 

Cluedo in het Vaticaan: heeft de butler het alleen gedaan?

Eerst leek het nog een scene uit een blijspel van John Lanting: de butler wordt op heterdaad betrapt met de juwelen van zijn baas  en door een Bromsnor kordaat in den kraag gevat. Inmiddels weten we dat het ook niet gaat om een onschuldig spelletje Cluedo: de butler heeft het gedaan in de bibliotheek van de paus met als moordwapen een kopieerapparaat. Vatileaks is de pauselijke appartementen binnengedrongen. De crisis in het Vaticaan neemt steeds grotere vormen aan.

Cluedo

Het begon vorige week met het vertrek van Ettore Gotti Tedeschi als president van de Vaticaanse Bank.  De raad  van bestuur van  het Instituut voor Religieuze Werken,  de  schuilnaam waaronder de bank ooit in het leven werd geroepen, zegde unaniem het vertrouwen op in Gotti Tedeschi. De man die ooit vertrouweling was van kardinaalsstaatssecretaris Bertone, zou gefaald hebben ‘bij de uitvoering van verschillende fundamenteel belangrijke taken'.

Ook zou Gotti Tedeschi een rol hebben gespeeld bij het laten uitlekken van vertrouwelijke documenten  van de bank.  Die zou hij verstuurd hebben via zijn eigen e-mailaccount. Met als gevolg dat iedereen kon zien waar de informatie vandaan kwam. Zo’n man zou ik mijn geld ook niet toevertrouwen.

Een dag na het vertrek van de bankdirecteur kwam het nieuws van de arrestatie van Paolo Gabriele, de butler van de paus. Toen hij werd opgepakt had hij vertrouwelijke pauselijke documenten in zijn bezit.  Gabriele  was letterlijk de schaduw van de paus. Hij hielp Benedictus met aankleden, was vaak aanwezig bij de privémis waar de paus zijn dag mee begint en bediende de paus en zijn gasten aan tafel. De paus heeft geen gezin, maar Gabriele beschouwt hij als familie. Zijn arrestatie moet een enorme klap zijn voor Benedictus XVI en de andere leden van die kleine gemeenschap op de derde etage van het Apostolisch Paleis.

Geschreven op: 29-05-2012

Lees volledig bericht.
 
 

Meer blogs: 1 ... - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - ... 72

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube