Kardinaal Eijk wil vooral bescheiden zijn

Echt uitbundig wilde het Nederlandse feestje in Rome maar niet worden. Natuurlijk zat Johan Friso ook hier in ieders gedachten en werd er veelvuldig gebeden voor een spoedig herstel van de prins. Maar dat was het niet alleen. Wim Eijk liet namelijk niet na de woorden te herhalen die de paus tot hem sprak bij de kardinaalscreatie : het gaat niet om de eer of om de macht, maar om dienstbaar te zijn aan de ander. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg lijkt het credo van onze nieuwe kardinaal.

Als hij na afloop van de plechtigheid de Kerk der Friezen- verzamelpunt van de Nederlandse katholieken in Rome-  betreedt voor een persontmoeting, neemt hij dan ook enigszins ongemakkelijk het applaus van het handjevol pelgrims uit zijn vaderland in ontvangst. Hij laat graag de mooie kardinaalsring zien die hij van Benedictus  XVI heeft gekregen (‘daar is heel goed over nagedacht’), maar voor de rest wil hij vooral bescheidenheid uitstralen. ‘ Ik hoop dat het feit dat ik kardinaal geworden ben er toe bijdraagt dat het geloof in Nederland weer een beetje terugkeert en opleeft.’

Geschreven op: 23-02-2012

Lees volledig bericht.
 

Een kerststal van een half miljoen

Een keiharde strijd om de macht. Gevoelige documenten die naar de pers gelekt worden. En een klokkenluider die na een lastercampagne naar een ver land gestuurd wordt. Ik heb het niet over een Amsterdamse voetbalclub, maar over het bestuurscentrum van de Heilige katholieke Kerk: het Vaticaan. Beschuldigingen van corruptie, roddel, achterklap en een kerststal van een half miljoen. Het was me het weekje wel in het Apostolisch Paleis.

In 2009 wordt Carlo Maria Viganò benoemd als secretaris-generaal van Vaticaanstad. Hij moet ervoor gaan zorgen dat de stadsstaat goed gaat functioneren. Boven hem staat een president, kardinaal Giovanni Lajolo, maar die laat al het werk aan Viganò over. Die schrikt zich een ongeluk als hij ziet hoe de zaken in het pauselijke staatje gaan.  Zo dienen leveranciers rekeningen in die stelselmatig  veel te hoog zijn, maar ze kunnen hun gang gaan omdat ze gedekt worden door bevriende monseigneurs.  Het lijkt Italië wel.

Viganò besluit de leveranciers marktconform te betalen en brengt de kosten  met 50 à 60 procent naar beneden.  Met als onbetwist hoogtepunt de kerststal op het Sint Pietersplein die aanvankelijk  voor een half miljoen euro op de begroting staat. Ik herhaal: een half miljoen euro. Hij kwam op  de aarde en had een veel te duur huis Volgens Viganò kon het makkelijk voor 300.00O euro. Uiteindelijk buigt  hij  het tekort van Vaticaanstad om van  8 miljoen naar een overschot van 34 miljoen. Dan doe je je werk goed en als je bij een normaal bedrijf werkt krijg je een bonus. Maar Carlo Maria moest weg. Te veel vijanden gemaakt. Misschien was er wel een mooie post in Barcelona.

 

 

Geschreven op: 02-02-2012

Lees volledig bericht.
 

All Bertone's Men

Het heeft iets romantisch. Een paus die nieuwe kardinalen creëert.

Er is al veel gezegd over de lijst van nieuwe kardinalen die van paus Benedictus op 18 februari in Rome de rode bonnet, een speciale ring en de naam van hun titelkerk krijgen.  

De lijst zou  Italiaans gekleurd  (7 van de 22 komen uit Italië) en onder de nieuwe prinsen van de Kerk zouden zich wel erg veel  hoofden van Vaticaanse congregaties en raden bevinden. Allemaal waar.

Je kan ook zeggen dat de lijst nogal Europees aandoet. Maar liefst dertien nieuwe kardinalen komen van het oude continent. Ook staan er wel erg veel diplomaten op. De eerste vijf (Filoni, Bertello, Manuel Monteiro de Castro, Santos Abril y Castelló en Vegliò) zijn allen afkomstig van het diplomatencorps van de Heilige Stoel. Afrika ontbreekt in zijn geheel en zowel Azië als Zuid-Amerika komen er bekaaid vanaf. 

Geschreven op: 24-01-2012

Lees volledig bericht.
 
 

Meer blogs: 1 ... - 69 - 70 - 71 - 72

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube