Ik was een vreemdeling op pinksterconferentie Opwekking

De voortekenen waren deze zaterdagochtend niet gunstig. Op weg naar pinksterconferentie Opwekking hield ik nog even halt bij een supermarkt om wat proviand in te slaan, mocht ik op weg naar Biddinghuizen stranden in de polder. Toen ik de supermarkt weer uitliep zag ik nog net hoe iemand bij het achteruit inparkeren op mijn auto botste.

Als het inderdaad zo is dat een hogere macht mijn leven bestuurt, welke boodschap wilde hij mij hiermee dan geven? Moest ik mijn reis nu afbreken? Ik besloot gewoon te gaan, maar wel voorzichtig te zijn. Misschien was het toch een waarschuwing.

Gelukkig kwam ik nog net op tijd aan op het festivalterrein om samen met een fotograaf verslag te kunnen doen van het grootste christelijke evenement van ons land. Ook dit jaar waren er weer 60.000 bezoekers op afgekomen. Meer dan bij Lowlands. Het blijft een ongelooflijk aantal.

Een soort christelijk Bhutan

Bij Opwekking heb ik altijd het gevoel dat je een verborgen land binnengaat, een soort christelijk Bhutan. Iedereen is er blij en lacht je toe. De boze buitenwereld lijkt achter de horizon verdwenen. Soms hoor je als het even stil is in de verte auto’s rijden als geluiden uit een andere tijd.

Het is er dus aangenaam tussen al die opgewekte evangelische christenen, maar toch voel ik me er ook een eenling. Ik ben toch wel heel anders dan al die mensen om mij heen. Ze praten zo gemakkelijk over hun geloof en weten het allemaal zo zeker, lijkt het. Ik ben geloofsverlegen. Vraag mij naar wat er ten diepste in mij omgaat en het licht gaat uit en ik begin te stamelen. Bij de bezoekers van Opwekking lijkt het licht altijd te branden. Die hebben de uitstorting van de Heilige Geest helemaal niet meer nodig.

Ik interviewde een groep jongens die ik even daarvoor nog schouder aan schouder zag bidden. Zomaar, in de open lucht, zodat iedereen het kon zien! Wat betekende God voor hem, vroeg ik een van de jongens. Hij hoefde nog geen seconde na te denken. “God betekent alles voor mij. Hij is Vader, Zoon, vriend, almachtig. Hij is alles. Nummer 1. Je staat met Hem op en je gaat de nacht met Hem in.”

En weer wist ik me niet goed raad met zoveel expliciet geloof. Daar stond ik als vreemdeling in Jeruzalem, me vastklampend aan mijn geloofstwijfel als enige middel om te overleven.

Weer had ik geen goed antwoord

De situatie werd er niet beter op toen ik later op de dag met een vriend aan de keukentafel zat. Ik vertelde hem van mijn belevenissen op de pinksterconferentie. “Waarom wil jij eigenlijk geloven in een God die zijn eigen zoon aan het kruis liet nagelen? Waar is die God van jou als er een klein kind wordt ontvoerd en vermoord?” En weer had ik geen goed antwoord. Ik stamelde nog iets van dat God in confrontatie met het kwaad ons niet in de steek laat en naast ons staat. Erg overtuigend was ik niet. Daarbij ben ik ook geen groot theoloog. Zat die jongen die ik in Biddinghuizen had ontmoet maar naast mij. Maar wellicht twijfelde hij toch ook wel eens. Wie zal het zeggen?

Het werd even stil en op dat moment landde er een koolmees op een bakje met pinda’s dat aan het keukenraam bevestigd zat. “Wist je dat koolmezen van zichzelf weten hoe ze een nest moeten bouwen?”, merkte mijn vriend op. “Dat kan hij niet van zijn ouders hebben geleerd, want het nest waarin hij geboren wordt is al af voor hij uit het ei kruipt.” Ik mompelde: “Het is een groot mysterie”, verwijzend naar het gesprek van even daarvoor. Later leerde ik dat het nestbouwen in het DNA van de koolmezen zit, maar dat ze er in de loop der jaren wel steeds beter in worden.

Op zondag ging ik naar de Hoogmis van Pinksteren in mijn eigen kerk in de schaduw van het treinstation. Nog steeds had ik geen antwoord op de moeilijke vragen, maar hier was ik thuis. Thuis in het mysterie. Precies op het goede moment haalde ik het kleingeld voor de collecte tevoorschijn en ik voegde mij soepel in de rij voor de communie. Ik ben geen groot theoloog, maar met mij kun je goed naar de kerk. Ik word er in de loop der jaren steeds beter in.

Deze column verscheen eerder in Trouw van 12 juni 2022.

Comments are closed.