Ik had nog zo gezegd: 'niet lekken!'

‘Crimineel’, ‘laster’, ‘diefstal’ . De Vaticaanse persdienst kwam zaterdag weer eens krachttermen tekort om een zo op het oog degelijk , journalistiek product af te keuren. ‘Sua Santità’ (letterlijk Zijne Heiligheid) van de Italiaanse onderzoeksjournalist Gainluigi Nuzzi bevat nieuwe, uitgelekte Vaticaanse documenten.  ‘De Heilige Vader, maar ook verschillende van zijn medewerkers en personen, die hem een boodschap stuurden, zijn geschaad in hun recht op privacy en vrijheid van correspondentie.’ Juridische stappen zijn in voorbereiding, het inschakelen van Interpol wordt overwogen en Opsporing Verzocht heeft al opnamen gemaakt. 

Nuzzi 3Waarom toch zo boos? Gianluigi Nuzzi  bracht in januari via het tv-programma Gli Intoccabili interne Vaticaanse documenten naar buiten die leken te bewijzen dat  de tweede man in het bestuur van Vaticaanstad , aartsbisschop Gian Maria Viganò, was weggepromoveerd omdat hij corruptie  binnen de muren van het Vaticaan aan de kaak stelde.  Ook toen dreigde het Vaticaan al met juridische stappen.

Een bijna eindeloze reeks onthullingen volgde. Over de Vaticaanse bank, een vermeend moordcomplot tegen de paus en een veel te dure kerststal op het Sint Pietersplein. Vatileaks was geboren.

En nu is er dus weer een nieuw boek met onthullingen. Als we de eerste besprekingen moeten geloven, komt Nuzzi deze keer met documenten die vooral Italiaans getint zijn.  Het gaat bijvoorbeeld over een seksschandaal waarin de hoofdredacteur van l'Avvenire, het dagblad van de Italiaanse bisschoppenconferentie,  verzeild raakte.  Over een tot nu onbekend etentje van de paus met de Italiaanse president en een  brief die de bekende tv-presentator Bruno Vespa aan de paus stuurde met daarin een schenking van 10.000 euro bestemd voor het charitatieve werk van de Heilige Vader. Daarvoor in ruil vroeg Vespa overigens wel een privéaudiëntie met Benedictus XVI.

Geschreven op: 22-05-2012

Lees volledig bericht.
 

Timothy Dolan: schaamteloos papabile

‘ Kijk Stijn’, zei een Amerikaanse collega op een Romeins terras tegen mij, ‘je hebt de gewone,  saaie kardinalen -dat is zijn veruit de meeste - en  je hebt Timothy Dolan. De man is een fenomeen.’    Het was een dag voor het consistorie waarin Dolan samen met ondermeer Wim Eijk tot kardinaal zou worden gecreëerd. In de Sint Pieter zag ik tijdens de kardinaalscreatie waarom Dolan een fenomeen is.

Deden de meeste kardinalen alsof ze met de rode bonnet het leed der gehele mensheid op hun schouders kregen gedrukt, de aartsbisschop van New York had een topdag. Een mieterse dag zou Maarten Koning zeggen. Toen Dolan naar zijn plaats terugliep nadat de paus hem tot kardinaal verheven had , hield hij de bul waarop zijn titelkerk vermeld stond triomfantelijk in de lucht, alsof hij net de Super Bowl had gewonnen.

Timothy Dolan werd in 1951 als oudste van vijf kinderen geboren in Sint Louis, Missouri. Zijn vader was afdelingshoofd bij de vliegtuigfabrikant McDonnell Douglas. In 1976 werd hij tot tot priester gewijd voor het aartsbisdom Sint Louis en hierna verliep zijn carrière vlekkeloos . Achtereenvolgens was hij secretaris van de nuntiatuur in Washington, rector van het prestigieuze Noord-Amerikaanse priestercollege in Rome, hulpbisschop van Sint Louis en aartsbisschop van Milwaukee.

In februari 2009 werd hij benoemd tot aartsbisschop van New York.  Een benoeming die hij naar verluidt te danken had aan de hoeveelheid priesters die hij in Milwaukee had afgeleverd en aan kardinaal Justin Rigali, oud-aartsbisschop van Sint Louis en lid van de machtige Congregatie voor de Bisschoppen. Hij heeft Dolan altijd gesteund en als een echte padrone geholpen bij zijn carrière. 

Geschreven op: 14-05-2012

Lees volledig bericht.
 

Er is er een jarig

De vijfentachtigste verjaardag van Benedictus XVI brengt mij terug naar een ontmoeting met Joseph Ratzinger , in het najaar van 1996 voor zijn huis op de Piazza Città Leonina onder de rook van het Vaticaan. Ik kwam net de ambassade van Nederland bij het Vaticaan uitgelopen toen wij elkaar tegenkwamen.  Hoewel, dat klopt eigenlijk niet.  Eigenlijk had ik pas door dat hij het was, toen hij mij al gepasseerd was.

Paus jarig

Ik liep achter hem aan, gaf hem een hand en vroeg hoe het met hem ging. Hij zei dat het goed met hem ging en dat was het dan. Een kleine, onopvallende man. Anoniem op straat lopend in de grote stad Rome. Niet iemand waar  de pauselijke allure van afdroop.  Meer een professor op weg naar een boek.

Vandaag wordt hij vijfentachtig, maar groots vieren doet hij het niet. Het wordt een echt Beierse dag, vertrouwde zijn privésecretaris Georg Gänswein het Italiaanse boulevardblad  Gente toe. Dus met Zuid-Duitse  specialiteiten als Dampfnudeln en Semmelknödel  en extra glaasje wijn of een biertje. Zijn broer is overgekomen en  misschien wordt er wel een dvd van Don Camillo uit de kast gehaald, ongeveer de grootste uitspatting die deze paus zich veroorlooft.  Ook zijn verjaardag  is een gewone werkdag voor de 264e opvolger van Petrus. De tijd dat de  Medici de stoel van Petrus in bezit hadden, ligt ver achter ons.

Een week geleden sprak hij nog toe vanaf het middenbalkon van de Sint Pieter. Het was zijn kortste Paastoespraak ooit. Hijzelf zal meteen toegeven dat het niet een van zijn beste was.  Traditioneel van opzet als altijd werd eerst de Verrijzenis van Christus plechtig aangekondigd en  grondig  uitgelegd.

Vervolgens werd de bevrijdende werking ervan voor de wereld nog maar eens bevestigd en noemde de paus de gebruikelijke crisisgebieden die al jaren op bevrijding wachten: het Midden-Oosten, Afrika en dan met name het gebied rond de Grote Meren. En natuurlijk noemde hij Syrië. Hebben ze daar wel geluisterd? Gelukkig bedankte hij uiteindelijk door ingrijpen van een oplettende collega  wel voor de Nederlandse bloemen.

Geschreven op: 16-04-2012

Lees volledig bericht.
 
 

Meer blogs: 1 ... - 68 - 69 - 70 - 71 - 72

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube