Cluedo in het Vaticaan: heeft de butler het alleen gedaan?

Eerst leek het nog een scene uit een blijspel van John Lanting: de butler wordt op heterdaad betrapt met de juwelen van zijn baas  en door een Bromsnor kordaat in den kraag gevat. Inmiddels weten we dat het ook niet gaat om een onschuldig spelletje Cluedo: de butler heeft het gedaan in de bibliotheek van de paus met als moordwapen een kopieerapparaat. Vatileaks is de pauselijke appartementen binnengedrongen. De crisis in het Vaticaan neemt steeds grotere vormen aan.

Cluedo

Het begon vorige week met het vertrek van Ettore Gotti Tedeschi als president van de Vaticaanse Bank.  De raad  van bestuur van  het Instituut voor Religieuze Werken,  de  schuilnaam waaronder de bank ooit in het leven werd geroepen, zegde unaniem het vertrouwen op in Gotti Tedeschi. De man die ooit vertrouweling was van kardinaalsstaatssecretaris Bertone, zou gefaald hebben ‘bij de uitvoering van verschillende fundamenteel belangrijke taken'.

Ook zou Gotti Tedeschi een rol hebben gespeeld bij het laten uitlekken van vertrouwelijke documenten  van de bank.  Die zou hij verstuurd hebben via zijn eigen e-mailaccount. Met als gevolg dat iedereen kon zien waar de informatie vandaan kwam. Zo’n man zou ik mijn geld ook niet toevertrouwen.

Een dag na het vertrek van de bankdirecteur kwam het nieuws van de arrestatie van Paolo Gabriele, de butler van de paus. Toen hij werd opgepakt had hij vertrouwelijke pauselijke documenten in zijn bezit.  Gabriele  was letterlijk de schaduw van de paus. Hij hielp Benedictus met aankleden, was vaak aanwezig bij de privémis waar de paus zijn dag mee begint en bediende de paus en zijn gasten aan tafel. De paus heeft geen gezin, maar Gabriele beschouwt hij als familie. Zijn arrestatie moet een enorme klap zijn voor Benedictus XVI en de andere leden van die kleine gemeenschap op de derde etage van het Apostolisch Paleis.

Geschreven op: 29-05-2012

Lees volledig bericht.
 

Ik had nog zo gezegd: 'niet lekken!'

‘Crimineel’, ‘laster’, ‘diefstal’ . De Vaticaanse persdienst kwam zaterdag weer eens krachttermen tekort om een zo op het oog degelijk , journalistiek product af te keuren. ‘Sua Santità’ (letterlijk Zijne Heiligheid) van de Italiaanse onderzoeksjournalist Gainluigi Nuzzi bevat nieuwe, uitgelekte Vaticaanse documenten.  ‘De Heilige Vader, maar ook verschillende van zijn medewerkers en personen, die hem een boodschap stuurden, zijn geschaad in hun recht op privacy en vrijheid van correspondentie.’ Juridische stappen zijn in voorbereiding, het inschakelen van Interpol wordt overwogen en Opsporing Verzocht heeft al opnamen gemaakt. 

Nuzzi 3Waarom toch zo boos? Gianluigi Nuzzi  bracht in januari via het tv-programma Gli Intoccabili interne Vaticaanse documenten naar buiten die leken te bewijzen dat  de tweede man in het bestuur van Vaticaanstad , aartsbisschop Gian Maria Viganò, was weggepromoveerd omdat hij corruptie  binnen de muren van het Vaticaan aan de kaak stelde.  Ook toen dreigde het Vaticaan al met juridische stappen.

Een bijna eindeloze reeks onthullingen volgde. Over de Vaticaanse bank, een vermeend moordcomplot tegen de paus en een veel te dure kerststal op het Sint Pietersplein. Vatileaks was geboren.

En nu is er dus weer een nieuw boek met onthullingen. Als we de eerste besprekingen moeten geloven, komt Nuzzi deze keer met documenten die vooral Italiaans getint zijn.  Het gaat bijvoorbeeld over een seksschandaal waarin de hoofdredacteur van l'Avvenire, het dagblad van de Italiaanse bisschoppenconferentie,  verzeild raakte.  Over een tot nu onbekend etentje van de paus met de Italiaanse president en een  brief die de bekende tv-presentator Bruno Vespa aan de paus stuurde met daarin een schenking van 10.000 euro bestemd voor het charitatieve werk van de Heilige Vader. Daarvoor in ruil vroeg Vespa overigens wel een privéaudiëntie met Benedictus XVI.

Geschreven op: 22-05-2012

Lees volledig bericht.
 

Timothy Dolan: schaamteloos papabile

‘ Kijk Stijn’, zei een Amerikaanse collega op een Romeins terras tegen mij, ‘je hebt de gewone,  saaie kardinalen -dat is zijn veruit de meeste - en  je hebt Timothy Dolan. De man is een fenomeen.’    Het was een dag voor het consistorie waarin Dolan samen met ondermeer Wim Eijk tot kardinaal zou worden gecreëerd. In de Sint Pieter zag ik tijdens de kardinaalscreatie waarom Dolan een fenomeen is.

Deden de meeste kardinalen alsof ze met de rode bonnet het leed der gehele mensheid op hun schouders kregen gedrukt, de aartsbisschop van New York had een topdag. Een mieterse dag zou Maarten Koning zeggen. Toen Dolan naar zijn plaats terugliep nadat de paus hem tot kardinaal verheven had , hield hij de bul waarop zijn titelkerk vermeld stond triomfantelijk in de lucht, alsof hij net de Super Bowl had gewonnen.

Timothy Dolan werd in 1951 als oudste van vijf kinderen geboren in Sint Louis, Missouri. Zijn vader was afdelingshoofd bij de vliegtuigfabrikant McDonnell Douglas. In 1976 werd hij tot tot priester gewijd voor het aartsbisdom Sint Louis en hierna verliep zijn carrière vlekkeloos . Achtereenvolgens was hij secretaris van de nuntiatuur in Washington, rector van het prestigieuze Noord-Amerikaanse priestercollege in Rome, hulpbisschop van Sint Louis en aartsbisschop van Milwaukee.

In februari 2009 werd hij benoemd tot aartsbisschop van New York.  Een benoeming die hij naar verluidt te danken had aan de hoeveelheid priesters die hij in Milwaukee had afgeleverd en aan kardinaal Justin Rigali, oud-aartsbisschop van Sint Louis en lid van de machtige Congregatie voor de Bisschoppen. Hij heeft Dolan altijd gesteund en als een echte padrone geholpen bij zijn carrière. 

Geschreven op: 14-05-2012

Lees volledig bericht.
 
 

Meer blogs: 1 ... - 68 - 69 - 70 - 71 - 72

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube