Een kerststal van een half miljoen

Een keiharde strijd om de macht. Gevoelige documenten die naar de pers gelekt worden. En een klokkenluider die na een lastercampagne naar een ver land gestuurd wordt. Ik heb het niet over een Amsterdamse voetbalclub, maar over het bestuurscentrum van de Heilige katholieke Kerk: het Vaticaan. Beschuldigingen van corruptie, roddel, achterklap en een kerststal van een half miljoen. Het was me het weekje wel in het Apostolisch Paleis.

In 2009 wordt Carlo Maria Viganò benoemd als secretaris-generaal van Vaticaanstad. Hij moet ervoor gaan zorgen dat de stadsstaat goed gaat functioneren. Boven hem staat een president, kardinaal Giovanni Lajolo, maar die laat al het werk aan Viganò over. Die schrikt zich een ongeluk als hij ziet hoe de zaken in het pauselijke staatje gaan.  Zo dienen leveranciers rekeningen in die stelselmatig  veel te hoog zijn, maar ze kunnen hun gang gaan omdat ze gedekt worden door bevriende monseigneurs.  Het lijkt Italië wel.

Viganò besluit de leveranciers marktconform te betalen en brengt de kosten  met 50 à 60 procent naar beneden.  Met als onbetwist hoogtepunt de kerststal op het Sint Pietersplein die aanvankelijk  voor een half miljoen euro op de begroting staat. Ik herhaal: een half miljoen euro. Hij kwam op  de aarde en had een veel te duur huis Volgens Viganò kon het makkelijk voor 300.00O euro. Uiteindelijk buigt  hij  het tekort van Vaticaanstad om van  8 miljoen naar een overschot van 34 miljoen. Dan doe je je werk goed en als je bij een normaal bedrijf werkt krijg je een bonus. Maar Carlo Maria moest weg. Te veel vijanden gemaakt. Misschien was er wel een mooie post in Barcelona.

 

 

Geschreven op: 02-02-2012

Lees volledig bericht.
 

All Bertone's Men

Het heeft iets romantisch. Een paus die nieuwe kardinalen creëert.

Er is al veel gezegd over de lijst van nieuwe kardinalen die van paus Benedictus op 18 februari in Rome de rode bonnet, een speciale ring en de naam van hun titelkerk krijgen.  

De lijst zou  Italiaans gekleurd  (7 van de 22 komen uit Italië) en onder de nieuwe prinsen van de Kerk zouden zich wel erg veel  hoofden van Vaticaanse congregaties en raden bevinden. Allemaal waar.

Je kan ook zeggen dat de lijst nogal Europees aandoet. Maar liefst dertien nieuwe kardinalen komen van het oude continent. Ook staan er wel erg veel diplomaten op. De eerste vijf (Filoni, Bertello, Manuel Monteiro de Castro, Santos Abril y Castelló en Vegliò) zijn allen afkomstig van het diplomatencorps van de Heilige Stoel. Afrika ontbreekt in zijn geheel en zowel Azië als Zuid-Amerika komen er bekaaid vanaf. 

Geschreven op: 24-01-2012

Lees volledig bericht.
 

Kardinalen toto

Er was een mis met drie heren en er was een diner in een gerenommeerd Utrechts restaurant met familie en vrienden. De 80e verjaardag van Ad Simonis op 26 november ging niet ongemerkt voorbij. Tachtig jaar is een hele leeftijd, voor kardinalen en ook voor gewone stervelingen. Voor een kardinaal zit er een vervelend rafelrandje aan het bereiken van deze mijlpaal: de kerk stuurt je op de dag dat er voor je gezongen wordt en er taart is, min of meer definitief met pensioen. Vanaf dat moment sta je aan de zijlijn. Je moet je adviseurschap bij Vaticaanse congregaties en raden neerleggen en het allerergste: je mag niet meer meestemmen in een volgend conclaaf.

Geschreven op: 29-12-2011

Lees volledig bericht.
 
 

Meer blogs: 1 ... - 68 - 69 - 70 - 71

Agenda

De nieuwe paus

'Habemus papam!' schalde er op 13 maart over het majestueuze Sint-Pietersplein in Rome. Paus Franciscus is zijn naam, maar wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus?

Lees meer..
Vaticaan op YouTube